Wat kun je kiezen

Zeker, yoga is er voor iedereen, maar het is niet zo dat er één stijl is die voor iedereen geschikt is. Yoga is nieuw voor je en je zult je waarschijnlijk in de war voelen door de schijnbaar ontelbare yogastijlen waaruit je kunt kiezen. Vooraleer je een matje pakt, moet je dus niet alleen uitzoeken welke yogastijl bij jouw niveau van fitheid en persoonlijkheid past, maar ook welke doelen je hebt gesteld om aan yoga te doen. Met de meeste yogastijlen kun je je kracht vergroten, leniger worden en je balans verbeteren. En alle yogastijlen maken spanning in je lichaam los, brengen je geest tot rust en helpen je te ontspannen. Maar het aanbod van Yoga Dō Ippo is heel uiteenlopend en maandelijks komen verschillende thema’s en aandachtspunten aan bod. Voordat je een beslissing neemt over de yogastijl die bij je past en die je doel ondersteunt, moet je jezelf afvragen wat je wil bereiken (en onthoud: welke yogastijl je ook kiest, je zult er de vruchten van plukken):

  • Doe je aan yoga om te ontstressen? Je voelt je misschien aangetrokken tot yoga vanwege de stressverlichtende voordelen. Een gestrest lichaam heeft last van gespannen spieren, vooral in de nek, schouders en rug. Je gespannen spieren ontspannen is dan ook belangrijk om je lichaam en geest tot rust te brengen. We concentreren ons op rekoefeningen en een langzame ademhaling om te ontspannen terwijl we bepaalde yogabewegingen doen. We leren ons bewust te zijn van onze ademhaling om zo de spanning in ons lichaam los te laten. Gentle flow- en mindful flow-technieken zijn erop gericht om je te helpen ontstressen telkens wanneer je de mat op stapt.

  • Wil je focussen op lenigheid en stretching? Misschien ben je op zoek naar flexibelere ledematen of voel je de behoefte om je lichaam te strekken na een intensieve training of urenlang zitten aan een bureau. Doe in dat geval mee met een van onze ochtendlijke yogasessies, zoals gentle flow. We richten ons op rekoefeningen (die ook versterkend zijn) en concentreren ons op onze ademhaling. Normaal is ons lichaam 's ochtends strakker, maar als we onze dag beginnen met rekoefeningen, krijgen ons lichaam en onze geest energie voor de komende dag.

  • Is het winnen aan fysieke kracht en spiertonus je hoofddoel? Soms wil je je spieren gebruiken en je kracht een boost geven. Om je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten, bieden we vinyasa flow yoga aan die erop gericht is je spieren sterk en stabiel te maken. Bij deze vorm van yoga ontdek je dat je spieren gebruikt waarvan je niet wist dat je ze had. Moet je fit zijn voor deze yogavorm? Het antwoord is absoluut nee! Er zijn alternatieve bewegingen die aansluiten bij wat jouw lichaam die dag verkiest.